x
Okrasa łamie przepisy: Gęś i piwo kozicowe

Okrasa łamie przepisy: Gęś i piwo kozicowe

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa udaje się do wsi Wydmusy na Kurpiach. Odwiedzi specjalistkę od lokalnej kuchni, panią Elę. Jej sztandarowym produktem jest piwo kozicowe, a potrawą -gęś gotowana w kiszonej kapuście.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyruszy do wsi Wydmusy na Kurpiach nieopodal Myszyńca. Odwiedzi panią Elę, która specjalizuje się w kuchni kurpiowskiej. Jej sztandarowym produktem jest piwo kozicowe, a potrawą -gęś gotowana w kiszonej kapuście z prośniankami. Piwo kozicowe sporządza się z owoców jałowca, szyszek chmielowych i miodu, a po kilku dniach leżakowania jest już gotowe do spożycia. Karol pokaże, jak je zrobić w domowych warunkach. Przygotuje też szaszłyki z piersi gęsi marynowane w piwie kozicowym, a także placki z mąki razowej i piwa kozicowego, nadziane sałatką z duszonego mięsa gęsi i sera korycińskiego. Na koniec kucharz przygotuje duszone nogi gęsi w kiszonej kapuście i piwie kozicowym.

Twórcy (pokaż wszystkich)