Okrasa łamie przepisy: Francuskie inspiracje
W skrócie: | Karol zatrzymuje się w pałacu Radziwiłłów w Nieborowie, gdzie opowiada o kulinarnej rewolucji, jaka miała miejsce w Polsce pod koniec XVIII wieku. Przygotowuje m.in. potrawkę z kaczki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zatrzymuje się w pałacu Radziwiłłów w Nieborowie, gdzie opowiada o kulinarnej rewolucji, jaka miała miejsce w Polsce pod koniec XVIII wieku. Za sprawą takich kucharzy, jak Paweł Tremo, staropolska kuchnia zaczęła wówczas ustępować nowinkom z Francji. Karol, inspirując się dawnymi przepisami, przygotowuje potrawkę z kaczki, w sosie z powideł i ciemnego piwa, z kaszą gryczaną a'la risotto z pieczonymi warzywami oraz tartę na francuskim cieście z pieczonymi warzywami i dojrzewającym serem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 14:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 7:25