x
Okrasa łamie przepisy: Czekolada i owoce nie do deseru

Okrasa łamie przepisy: Czekolada i owoce nie do deseru

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:W tym odcinku Karol Okrasa udowadnia, że owoce i czekoladę można łączyć nie tylko z mięsem, ale i rybami. Na początek przygotuje łososia z ostrym musem i sałatkę z jabłek.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa jedzie do sadów nadwiślańskich, gdzie przed laty spędzał wakacje. Kucharz udowadnia, że owoce i czekoladę można łączyć nie tylko z mięsem, ale i rybami. Przygotuje łososia z ostrym musem i sałatkę z jabłek, cebuli i kaszy gryczanej. Kolejne danie to pieczona pierś kurczaka, marynowana w śliwkach i kardamonie. Trzecia propozycja to pieczony boczek, podany z pieczonym gruszkami pieprzno-czekoladowymi i sałatką z ciecierzycy oraz ogórka.

Twórcy (pokaż wszystkich)