Okrasa łamie przepisy: Brytyjska jagnięcina po polsku
W skrócie: | Karol Okrasa opowiada o swoich wrażeniach z wizyty w Wielkiej Brytanii i sprawdza, co ciekawego ma do zaoferowania tamtejsza kuchnia. Jednym z jej atutów są m.in. dania z jagnięciny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowiada o swoich wrażeniach z wizyty w Wielkiej Brytanii i sprawdza, co ciekawego ma do zaoferowania tamtejsza kuchnia. Jednym z jej atutów są m.in. dania z jagnięciny, niegdyś popularnego mięsa w polskiej kuchni, a obecnie niemal zapomnianego. Mistrz kuchni przygotowuje z niego trzy dania. Dzieli się pomysłami na pieczony comber jagnięcy z puree z topinamburu, marynowaną łopatkę jagnięcą podaną z grilla z ziemniakami i boczkiem oraz pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i pietruszką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 0:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 2:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zatorskie karpie - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:10