x
Nigellissima (4)

Nigellissima (4)

magazyn kulinarny Wielka Brytania 2012   od 7 lat
W skrócie:Poznamy metodę przyrządzania 'mrocznego', kuszącego deseru z lukrecji. Dowiedzą się też, jak smakowite może być danie przygotowane z użyciem fregoli - kaszki typu kuskus rodem z Sardynii.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Królowa domowego ogniska, Nigella Lawson, zabierze widzów na prawdziwą ucztę w włoskim stylu. Mistrzyni kuchni doradzi, jak szybko i z łatwo dostępnych składników przygotować wspaniałe dania. Prowadząca darzy tamtejszą sztukę kulinarną wielką sympatią. Studiowała italianistykę na Oksfordzie, a wcześniej mieszkała i pracowała we Florencji. Doskonale zna kulturę i smaki tego kraju. Proponowane przez nią potrawy są inspirowane tradycją i jednocześnie niekonwencjonalne, cechują się lekkością i niezwykłym aromatem.

W tym odcinku widzowie poznają metodę przyrządzania "mrocznego" i kuszącego deseru z lukrecji. Dowiedzą się też, jak smakowite może być danie przygotowane z użyciem fregoli - kaszki typu kuskus rodem z Sardynii. Goście Nigelli skosztują też wyśmienitej jagnięciny podanej z malutkimi bakłażanami, oregano i pieczoną czerwoną cebulą. A na deser dostaną wyborne ciasto bezowe z malinami i polewą z ciemnej czekolady.