x
Makłowicz w podróży: Podróż 39. Hiszpania - Wyspy Kanaryjskie. Teneryfa - Wyspa bogata

Makłowicz w podróży: Podróż 39. Hiszpania - Wyspy Kanaryjskie. Teneryfa - Wyspa bogata

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:W La Orotavie podróżujący kucharz raczy się zupą z rzeżuchy oraz conejo al salmorejo - królikiem w marynacie z oliwy, czosnku, papryki, morskiej soli i pieprzu. Następnie gości u plantatora bananów.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Na Teneryfie, największej z Wysp Kanaryjskich, Robert odwiedza miasta słynące z bogactwa. W La Orotavie raczy się zupą z rzeżuchy oraz conejo al salmorejo - królikiem w marynacie z oliwy, czosnku, papryki, morskiej soli i pieprzu. Następnie gości u plantatora bananów, który częstuje go owocowym deserem. W nadmorskim Puerto de la Cruz podróżnik gotuje ośmiornicę w sosie z awokado oraz, swoim zwyczajem, odwiedza miejscowy bar. Zagląda też do restauracji Bodega Monje, w której próbuje pieczonego prosiaka rasy czarnej kanaryjskiej, podanego z ziołowym sosem.