x
Makłowicz w podróży: Podróż 39. Hiszpania - Wyspy Kanaryjskie. Fuerteventura - Północ

Makłowicz w podróży: Podróż 39. Hiszpania - Wyspy Kanaryjskie. Fuerteventura - Północ

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Na Fuerteventurze Robert odwiedza restaurację Casa Santa Maria, gdzie zamawia m.in. specjały z koziny. Później odwiedza wytwórnię soli. Na koniec przyrządza klasyczne tapas i smażone papryczki.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Ciąg dalszy zwiedzania Fuerteventury. W historycznej stolicy wyspy, Betancurii, Robert odwiedza restaurację Casa Santa Maria, gdzie zamawia m.in. specjały z koziny. Nie tylko mięso, ale też kozie sery są wizytówką Fuerteventury. Wyspa słynie też z pomidorów oraz gofio - chleba wyrabianego w worku z koziej skóry. Później podróżnik odwiedza wytwórnię soli pozyskiwanej z wody morskiej. Na koniec, na plaży w Puertito de los Molinos, przyrządza klasyczne tapas i smażone zielone papryczki.