Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Stone Town
W skrócie: | Kolejnym przystankiem w podróży Roberta Makłowicza jest Zanzibar City. Degustuje miejscowe specjały. Potem przygotowuje zupę Zanzibari mix oraz tuńczyka w sosie curry z plackami czapati. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kolejnym przystankiem na mapie podróży Roberta Makłowicza jest Zanzibar City, największe miasto na wyspie Zanzibar, którego historyczna część nosi nazwę Stone Town. Jest ono oddalone zaledwie o 6 stopni od równika, gdzie słońce wschodzi zawsze o tej samej porze. W 1949 w tym pięknym zakątku świata urodził się Farrokh Bulsara, znany na całym świecie jako Freddie Mercury. Podróżnik przybywa do miasta wraz z pierwszymi promieniami słońca - o 6.30, i ma zamiar pozostać do jego zachodu o godzinie 18.30. W jednej z niewielkich restauracji serwujących specjały miejscowej kuchni Robert degustuje kulki ziemniaczane, ciastko ryżowe, słodkie placki z mleka skondensowanego, pierożki samosa oraz spiced tea, czyli herbatę z przyprawami. Podróżnik poznaje także panią Asmah Shabani, właścicielkę kawiarenki w stylu europejskim, a także mistrzynię Zanzibaru barristów. Robert zwiedza również słynny targ miejski, Estella Market, a następnie przystępuje do działania. Ma zamiar bowiem przygotować słynną zupę Zanzibari mix, a także potrawę dnia - tuńczyka w sosie curry z plackami czapati. Zwieńczeniem tej niezwykłej wyprawy są zakupy na słynnym targu spożywczym, który otwiera swoje podwoje w dawnych ogrodach sułtańskich zaraz po zachodzie słońca.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Ulice Delhi - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Z przyjaciółmi - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Hiszpania - Costa Tropical - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Costa del Sol - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Silvretta - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Wokół stolicy - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 26 na 27 kwietnia 3:00
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Wzwyż po ryż - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 26 na 27 kwietnia 3:40
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Koral, korek i langusta - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 6. Friuli - Wenecja Julijska. Od podszewki - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:20