x
Makłowicz w podróży: Podróż 28. Tunezja - Dżerba

Makłowicz w podróży: Podróż 28. Tunezja - Dżerba

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz odwiedza Dżerbę, afrykańską wyspę Morza Śródziemnego. Jest świadkiem rytuału kupna-sprzedaży. Prezentuje kulinarne atrakcje: oliwę, kuskus rybny, sery i marchewkę z harissą.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Największa wyspa afrykańskiego wybrzeża Morza Śródziemnego to dziś przede wszystkim wakacyjny kurort turystyczny. Smakosz i podróżnik z Polski zwiedzanie zaczyna od pochodzącej z XV wieku twierdzy w Houmt Souk oraz synagogi El-Ghriba, której początki sięgają VI wieku przed Chrystusem. Na miejskim targu rybnym Makłowicz jest świadkiem rytuału, w którym biorą kupcy i klienci. Na Wschodzie sprzedaż przypomina licytację. Wśród kulinarnych atrakcji odcinka znajdą się: tradycyjnie, ręcznie tłoczona oliwa, kuskus rybny, wyrabiane na miejscu sery i miejscowy przysmak - marchewka z berberyjską harissą.