x
Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Rozlewiska Kerali

Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Rozlewiska Kerali

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Kucharz z Krakowa poznaje uroki indyjskiego stanu Kerala. Główną atrakcją turystyczną regionu jest połączona z morzem malownicza sieć kanałów, przypominająca deltę Dunaju.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Kucharz z Krakowa poznaje uroki indyjskiego stanu Kerala. Główną atrakcją turystyczną regionu jest połączona z morzem malownicza sieć kanałów, przypominająca deltę Dunaju. Przy brzegu można wynająć łódź na krótką wycieczkę lub na kilkudniowy rejs. W niektórych łodziach przycumowanych do brzegu mieszkają ludzie, inne to pływające hotele. Makłowicz wybiera się w rejs po kanale Backwaters niedaleko Alappuzhy. Z pokładu kucharz rozgląda się po okolicy. Jego uwagę przyciąga typowe domostwo z ogrodem, które gość z Polski ma okazję je zwiedzić. Na werandzie urządzono ołtarzyk ze świętymi obrazkami, wszystkie sprzęty i meble wykonane są z drewna. W ogrodzie rosną miejscowe rośliny: drzewo curry, krzew kawowy, maniok na tapiokę, palmy kokosowe - mała i duża, pieprz oraz imbir. W miejscowości Neendakara znajduje się targ rybny. Na straganach można znaleźć prócz ryb, krewetki i małże, a czasem nawet rekiny. Największym zagrożeniem dla turystów i miejscowych są obok żmij i tygrysów roznoszące malarię lub dengę komary.