Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Celtowie, węgiel i morze
W skrócie: | Robert Makłowicz w walijskim Blaenavon odwiedza sklepik z lokalnymi specjałami i niewielką serownię. W nadmorskim Swansea przyrządza miejscowy przysmak - przegrzebki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Walijska podróż Roberta Makłowicza zaczyna się w sennym miasteczku Blaenavon, którego główną atrakcją turystyczną jest założona w XVIII-wieku kopalnia węgla kamiennego. W Blaenavon kucharz z Krakowa odwiedza sklepik z miejscowymi specjałami, na którego tyłach działa niewielka rodzinna serownia produkująca jedenaście rodzajów cheddara i cztery rodzaje sera koziego. Kolejny etap podróży to nadmorska miejscowość Swansea, której mieszkańcy słynną z wypasu owiec. Osadę założył w XI wieku król Wikingów Swen Widłobrody. Lokalnym przysmakiem są tam prócz jagnięciny, ryby i owoce morza, zwłaszcza przegrzebki, zwane tam cockles.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Cork - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Grenada - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. - Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Wiekowy Sahel - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Od antyku do baroku - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 6:20 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Pod Etną - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Człowiek i natura - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 12:25 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Banja Luka - magazyn kulinarny - niedziela, 31 marca 6:20
- Makłowicz w podróży: Polska - Wielkanoc na Kaszubach - magazyn kulinarny - niedziela, 31 marca 6:45 i 2 późniejsze emisje