x
Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Północ

Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Północ

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Kulinarny mistrz w tunezyjskiej miejscowości Bizerta próbuje tradycyjnych dań miejscowej kuchni. Następnie odwiedza targ w Nabeulu. Na koniec przygotowuje krewetki zapiekane w piecu.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Ekipa kulinarnego podróżnika kontynuuje wycieczkę po Tunezji. Pierwszym przystankiem jest najsłynniejszy port południowego wybrzeża Morza Śródziemnego, Bizerta. W knajpce na starym mieście Robert Makłowicz zamawia zestaw tradycyjnych szybkich dań miejscowej kuchni: brik maison, merguez frites i fruits de saison. Kolejnym etapem podróży jest Nabeul - główny ośrodek tunezyjskiego regionu Cap Bon. Filmowcy zaglądają na gwarny i zatłoczony targ w medynie, który słynie z dużego wyboru cytrusów. Na zakończenie Robert Makłowicz wraz z jednym z najsłynniejszych tunezyjskich szefów kuchni Rafikiem Tlatlim wspólnie przygotowuje krewetki zapiekane w piecu.