x

Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Południe

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Cd. podróży przez Armenię, tym razem przez jej część południową. Robert Makłowicz przyrządza dania charakterystyczne dla tego regionu: jagnięcinę z suszonymi morelami i zupę hasz.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Kucharz z Krakowa kontynuuje podróż przez Armenię. Przez południowe tereny kraju przebiegał w średniowieczu Jedwabny Szlak, najważniejsza arteria handlowa ówczesnego świata. Jej ślady w postaci zabytkowych mostów i kamiennych karawanserajów można bez trudu odnaleźć w prowincji Wajoc Dzor. W tym odcinku Makłowicz przyrządza dania charakterystyczne dla kuchni Południa. Pod pochodzącą z XIII wieku przeprawą na rzece Arpa prowadzący przygotowuje jagnięcinę z suszonymi morelami, natomiast w górskim uzdrowisku Dżermuk odprawia ceremoniał spożywania wyjątkowo cenionej przez Ormian zupy hasz. Na koniec w stolicy prowincji bierze udział w festynie z okazji święta plonów, armeńskiego odpowiednika naszych dożynek.