x
Kuchnia Żydów polskich: Sukot: Co jadano w szałasach?

Kuchnia Żydów polskich: Sukot: Co jadano w szałasach?

magazyn kulinarny Polska 2020   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.

Widzowie poznają przepis na pierogi i holiszkes - liście kapusty z nadzieniem mięsnym w sosie słodko-kwaśnym.