Kuchnia polskich Żydów: Co tydzień święto
magazyn kulinarny Polska 2021
W skrócie: | Łukasz Modelski zdradza tajniki kuchni żydowskiej. Pokazuje też, jak kształtowała się tradycja kulinarna, mieszały smaki polskich potraw i jak pod wpływem judaistycznych zasad tworzyły nową jakość. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program przybliża historię relacji Polaków i Żydów na przestrzeni wieków, także na płaszczyźnie kulinarnej. Łukasz Modelski zdradza tajniki kuchni żydowskiej, a także pokazuje, jak kształtowała się tradycja kulinarna, mieszały smaki polskich potraw i jak pod wpływem judaistycznych zasad tworzyły nową jakość.
Zobacz także
- Kuchnia polskich Żydów: Nowa Jerozolima - magazyn kulinarny - czwartek, 18 kwietnia 16:30
- Kuchnia polskich Żydów: Purim. Szaleństwo karnawałowe - magazyn kulinarny - piątek, 19 kwietnia 16:30
- Kuchnia polskich Żydów: Straszny wiek XVII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 kwietnia 16:30
- Kuchnia polskich Żydów: Jom Kipur. Post i obżarstwo - magazyn kulinarny - wtorek, 23 kwietnia 16:30
- Kuchnia polskich Żydów: Wrzenie XVIII wieku - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 16:30
- Kuchnia polskich Żydów: Szawuot. Żniwa i mleko - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 16:35
- Kuchnia polskich Żydów: Rozbiory. Sztetle i fortuny - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 16:30
- Kuchnia polskich Żydów: Siedem dni wesela - magazyn kulinarny - poniedziałek, 29 kwietnia 16:30