Krótka historia jedzenia: Żywieniowe rewolucje (4)
(Eat: The Story of Food: Food Revolutionaries)
W skrócie: | Krzysztof Kolumb, Julia Child oraz Clarence Birdseye ukształtowali zwyczaje żywieniowe. Wpłynęli na to, co jemy. Niektórzy z nich są doskonale znani, nazwiska innych giną w mrokach dziejów. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Zrealizowana z rozmachem opowieść o rozwoju sztuki kulinarnej - od momentu, gdy nasi przodkowie po raz pierwszy upiekli mięso w ognisku, po czasy współczesne, kiedy nawet struktura czipsów ziemniaczanych udoskonalana jest przez sztab ekspertów w specjalnych laboratoriach. Przedstawiając historię jedzenia, twórcy programu pokazują, jaki wpływ miała ona na naszą cywilizację i poszczególne kultury. Każdy odcinek poświęcony jest innemu zagadnieniu - od mięsa po tzw. śmieciowe jedzenie - omawianemu przez uznanych szefów kuchni, ekspertów i naukowców. W programie występują m.in. José Andrés, Graham Elliot, Padma Lakshmi, Nigella Lawson, Nobuyuki Matsuhisa, Andrew F. Smith i Richard Wrangham.
W tym odcinku
Krzysztof Kolumb, Julia Child, Clarence Birdseye - to niektóre z charyzmatycznych postaci, które ukształtowały nasze zwyczaje żywieniowe. Wpłynęli nie tylko na to, co jemy, lecz także na całe dzieje ludzkości. Niektórzy z nich są dobrze znani, nazwiska innych giną w mrokach przeszłości.