Fabryki smaku: Makaron na rauszu (6)

(Food Factory 4)

serial dokumentalny Kanada 2015   od 12 lat
W skrócie:Zobaczymy w jaki sposób dwoje braci stworzyło organiczną wersję palucha serowego oraz w jaki sposób dodatek wódki pomaga wydobyć smak sosu pomidorowego z aromatem bekonu.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 19 października
jutro
18:30 National Geographic Channel

Opis

Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.

W tym odcinku

Opowieść o paluszkach serowych kryjących zdrowy sekret i systemie dbającym o to, by przysmaki zawsze miały odpowiedni kształt. Ponadto kulisy produkcji milionów miętowych czekoladek i sosu pomidorowego do makaronu. Twórcy odpowiedzą na pytanie, czy do jego wyrobu co miesiąc zużywa się 200 litrów wódki. Sprawdzą również, czy chili w proszku rzeczywiście zawiera siedem przypraw z odległych zakątków świata.

Zobacz także