Fabryka jedzenia: I jeszcze ten ser! (3)
(Food Factory 5: Cut the Cheese)
W skrócie: | Przyjrzyjmy się, jak powstaje owocowa skórka, serowe przekąski z zsiadłego mleka i meksykański sos guacamole. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
W tym odcinku odwiedzamy zakład, w którym produkuje się owocowe batoniki. Na jedną partię tego słodkiego, ciągnącego się przysmaku zużywa się 80 tysięcy jabłek, pochodzących z doliny Okanagan w Kolumbii Brytyjskiej. Obejrzymy również fabrykę w Quebecu, w której wytwarzane są pyszne serowe przekąski. W Toronto zobaczymy, jak powstają batoniki inspirowane broadwayowskim musicalem. Poznamy również proces produkcji kanadyjskiego guacamole.
Zobacz także
- Fabryka jedzenia (3) - serial dokumentalny - sobota, 20 kwietnia 9:00
- Fabryka jedzenia (13) - serial dokumentalny - sobota, 20 kwietnia 11:05
- Fabryka jedzenia (14) - serial dokumentalny - sobota, 20 kwietnia 11:35
- Fabryka jedzenia: Hill of Beans (15) - serial dokumentalny - sobota, 20 kwietnia 12:05
- Fabryka jedzenia: Welch Rare-Bite (16) - serial dokumentalny - niedziela, 21 kwietnia 11:05
- Fabryka jedzenia: The Name's Boondi (17) - serial dokumentalny - niedziela, 21 kwietnia 11:35
- Fabryka jedzenia: Abba Zaba Doo! (18) - serial dokumentalny - niedziela, 21 kwietnia 12:05
- Fabryka jedzenia (16) - serial dokumentalny - poniedziałek, 22 kwietnia 7:30
- Fabryka jedzenia (17) - serial dokumentalny - wtorek, 23 kwietnia 7:30
- Fabryka jedzenia (18) - serial dokumentalny - środa, 24 kwietnia 7:30