x
Bez planu (5/6)

Bez planu (5/6)

program rozrywkowy Polska 2017   b.o.
W skrócie:Hanna Lis serwuje widzom sporą dawkę egzotyki. Jej celem podróży jest Tel Awiw, który zaskakuje kontrastami. Izraelskie miasto położone nad brzegiem Morza Śródziemnego posiada wspaniałe plaże.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

To już druga kulinarna podróż Hanny Lis. Dziennikarka najchętniej kosztuje dań przygotowywanych na ulicy i odwiedza małe restauracje i jadłodajnie, które chcą dogodzić gustom tubylców, a nie turystów. Zagląda też na zaplecza lokali i stara się poznać sekrety miejscowych kucharzy. Rozmawia również z dostawcami produktów oraz sprawdza, w jaki sposób powstają tradycyjne sery i wędliny. Interesują ją nie tylko miejscowe specjały, ale także kultura i historia każdego kraju, chętnie dołącza więc do obchodów lokalnych świąt i uroczystości.

Hanna Lis serwuje swoim widzom sporą dawkę egzotyki. Jej celem podróży jest skrywający swe oblicze Tel Awiw, który zaskakuje licznymi kontrastami. Izraelskie miasto położone nad brzegiem Morza Śródziemnego posiada wspaniałe plaże, które pełne są tętniących życiem knajpek. Na początek prowadząca udaje się do słynnej restauracji La La Land, w której można poczuć smak nadmorskiej miejscowości. Jedną ze sztandarowych potraw kuchni żydowskiej jest gulasz z jajkiem na wierzchu, czyli szakszuka. Hanna pragnie spróbować jej u samego mistrza, wiec wybrała się do samego Doktora Szakszuka. Po przyjemnościach nadszedł czas na trochę pracy. Dziennikarka zakasa rękawy i przygotowuje sabich, tradycyjną izraelską kanapę z jajkiem i bakłażanem. Kolejnym przystankiem jest restauracja Romano, prowadzona przez gwiazdę MasterChefa, Eyala Shani. Barwny szef tłumaczy jak pojąć esencję gotowania. Na koniec Hanna udaje się do piekarni Abouelafia, która promuje chrześcijański-muzułmański- żydowską przyjaźń.