x
Zdrowie na widelcu (48)

Zdrowie na widelcu (48)

magazyn poradnikowy Polska 2014   od 12 lat
W skrócie:Anna Guzik bierze pod lupę kacze i gęsie mięso. Sprawdzi, co kryje smalec. Uda się na sklepowe łowy, by znaleźć dobry drób. Zasięgnie informacji o cholesterolu i kwasach tłuszczowych w tym mięsie.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program, w którym Anna Guzik sprawdzi, co jedzą widzowie i zmieni ich nawyki żywieniowe tak, aby byli piękni i zdrowi. Prowadząca odwiedzi markety i poszuka w nich zdrowych produktów. Doradzi, co warto, a czego nie warto kupować. Następnie zaprosi do swojej kuchni, gdzie zademonstruje bogate w witaminy produkty, które urozmaicą codzienne posiłki. Prowadzącej w tropieniu żywieniowych bubli towarzyszyć będzie dietetyczka Magda Jarzynka.

W dzisiejszym odcinku Ania Guzik odkryje całą prawdę o drobiu. Powszechnie twierdzi się, że mięso z gęsi i kaczki jest tłuste i trudne w przygotowaniu. Na początek statystyki: w 100 g gęsiej tuszki jest 31 g tłuszczu, w kaczej - 28 g. Z kolei delikatny kurczak ma w 100 g tylko 9 g tłuszczu. Podobno jednak niezbyt chude kacze i gęsie mięso jest pełne zdrowych kwasów tłuszczowych. Ania weźmie pod lupę więc drobiową elitę. Sprawdzi, co kryje gęsi smalec i czy pieczenie kaczki to naprawdę kulinarna zmora. Uda się na sklepowe łowy, by znaleźć najlepszą kaczę. Dowie się również wszystkiego o cholesterolowych bombach z tych ptaków.

Twórcy (pokaż wszystkich)