Szczęście na talerzu: Tasmania (5-ost.)
Reżyseria: | Philippe Allante, Sophie Brissaud |
---|---|
W skrócie: | Tasmania obfituje w niepowtarzalną roślinność. Kucharz Luke Burgees z Birchs Bay używa jedynie produktów organicznych upraw z okolicy, co inspiruje go to do wymyślania nowych potraw. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pięcioodcinkowa seria łączy w sobie opowieść o podróżowaniu, gotowaniu oraz poczuciu odpowiedzialności społecznej. Twórcy dokumentu przedstawiają pracę pięciu kucharzy - ekologów pochodzących z Hiszpanii, Chin, Kalifornii, Beninu i Tasmanii. Łączą ich wspólne cele: ochrona środowiska, wykorzystanie lokalnych produktów i gotowanie zdrowego jedzenia.
W tym odcinku
Tasmania, wyspa u południowych wybrzeży Australii, obfituje w roślinność, która nie występuje nigdzie indziej na Ziemi. Charakteryzuje się chłodnym klimatem, czystą wodą i wspaniałymi krajobrazami. W miejscowości Birchs Bay znajduje się restauracja "Pecora" należąca do Luke'a Burgeesa. Goście wchodzą do sali z panoramicznymi oknami, za którymi prezentuje się kanał Entrecasteaux. Młody kucharz sam siebie określa jako łowcę i zbieracza. Poszukuje nowych smaków, a w kuchni używa tylko produktów organicznych upraw z okolicy. Mieszkając na wyspie, ma ograniczone możliwości zdobywania produktów, ale inspiruje go to do wymyślania coraz to nowych dań.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Philippe Allante reżyseria
- Sophie Brissaud reżyseria