Śmierć na talerzu (5)
(Dining With Death)
W skrócie: | Autorzy podróżują po Tajwanie, Tajlandii, Japonii i Filipinach, sprawdzając, jak się usuwa śmiercionośny jad z organizmów niektórych morskich zwierząt uznawanych za wielkie przysmaki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Od wieków człowiek żywi się jadowitymi stworzeniami, których wartości odżywcze umożliwiają przetrwanie. Twórcy serialu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Zabierają nas na wyprawę w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by przygotowanie lub konsumpcja dania zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych przysmaków - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem.
W tym odcinku
Ludzie od wieków żywią się morskimi stworzeniami. Są wśród nich gatunki, których jedzenie, a nawet samo przyrządzanie niesie ze sobą duże ryzyko. Skrzypłocz, węgorz murenowaty, ogończa czy wąż morski dla niektórych są nie lada przysmakiem, ich przygotowanie wymaga jednak od kucharza dużych umiejętności i niezwykłej wprawy. Autorzy odcinka podróżują po Tajwanie, Tajlandii, Japonii i Filipinach, by dowiedzieć się, jak się usuwa śmiercionośny jad z organizmów tych zwierząt.