x

Raymond Blanc: sekrety kuchni (6)

(Raymond Blanc's Kitchen Secrets: Bread)

magazyn kulinarny Wielka Brytania 2010   od 12 lat
W skrócie:Tym razem uwaga Raymonda skupi się na pieczywie i drożdżach. Na początku kucharz przygotuje klasyk francuskiej kuchni - brioszkę. Następnie zaserwuje bułki z piwną polewą, a na deser poda pasztecik.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Pochodzący z Francji Raymond Blanc uznawany jest za jednego z najlepszych kucharzy na świecie. Nagrodzony gwiazdkami Michelina pasjonat gotowania słynie ze swoich wyjątkowych technik. W programie podzieli się wiedzą, aby każdy mógł stworzyć danie na miarę szefa kuchni. Każdy odcinek będzie poświęcony wybranym produktom, na przykład dziczyźnie czy drożdżom. Obok samego Raymonda na ekranie pojawią się zaproszeni przez niego goście specjalni.

Tym razem uwaga Raymonda skupi się na pieczywie i drożdżach. Na początku kucharz przygotuje klasyk francuskiej kuchni - brioszkę, której głównymi składnikami są masło i jajka. To będzie dla niego podstawa do stworzenia brioszki nadziewanej cytrynowym kremem zrobionym z creme fraiche. Oprócz tego Raymond zaserwuje klasyczne francuskie bułki z piwną polewą, bochenek chleba w kształcie koszyczka i fougasse z oliwkami i pomidorami. Na deser poda chrupiący pasztecik faszerowany nadzieniem jabłkowym. W tym odcinku Raymond odwiedzi Shipton Mill w Gloucestershire, czyli jeden z najstarszych w Wielkiej Brytanii młynów, gdzie spróbuje przygotować pieczywo z mąki bezglutenowej.