x
Przez żołądek do serca: Małgorzata i Łukasz - smacznie, choć bez mięsa (44)

Przez żołądek do serca: Małgorzata i Łukasz - smacznie, choć bez mięsa (44)

magazyn kulinarny Polska 2012-2014   od 12 lat
W skrócie:Łukasz to miłośnik piwa i wegetarianin. Z kolei jego partnerka Gosia jest mięsożerna. Kucharze muszą połączyć te odmienne kulinarne światy. Przygotują m.in. klopsiki z fasoli i ciecierzycy.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Ewa Wachowicz w roli szefowej sercowego pogotowia kulinarnego. Była Miss Polski, a obecnie dziennikarka pomaga zwaśnionym parom w wypracowaniu porozumienia. Miejscem, w którym odbywają się negocjacje, jest kuchnia. To tu powstaną niebanalne potrawy, które obojgu partnerom poprawią nastroje i doprowadzą do długotrwałego zawieszenia broni.

Ewa i Witek mają twardy orzech do zgryzienia. Łukasz to miłośnik piwa, a na dodatek wegetarianin. Z kolei Gosia jest jak najbardziej mięsożerna. Kucharze muszą połączyć te dwa odmienne kulinarne światy. Na przystawkę zaserwują amerykański chowder kukurydziany z oliwą o smaku chili, podany z obsmażonymi plasterkami ziemniaków. Wprawdzie tradycyjna zupa jest podawana z mięsem, rybami lub owocami morza, lecz Ewa i Witek przygotowali jej wegetariańską wersję. Następnie miłośnicy smaków przygotują bliskowschodnie klopsiki falafel przyrządzone z czerwonej fasoli i ciecierzycy. Do tego podadzą meksykańską tortillę i pyszną pomidorową salsę. Z kolei na deser przygotują typowo męskie słodkości - ciasto czekoladowe z wiśniami i bourbonem.