x
Pascal po polsku (7/8)

Pascal po polsku (7/8)

magazyn kulinarny Polska 2013   b.o.
W skrócie:Placki ziemniaczane i pierogi to ulubione dania Polaków. Pascal przedstawia własną wersję tych potraw. Są to pierożki z kurczaka podawane w rosole, a także ravioli z serem pleśniowym.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program, w którym Pascal Brodnicki odkrywa Polskę od kuchni. Mazury, góry i morze to dla niego nie tylko piękne krajobrazy, lecz także niesamowite kulinarne zakątki. Pascal udowodni widzom, że ozdobne rośliny mogą być składnikiem wielu dań, a u podnóża Beskidów można znaleźć doskonałą wołowinę. W jego menu znajdą się także zapomniane potrawy z gęsi i kapłonów, dania ze świeżych ryb, grzybów, pachnący chleb i aromatyczne ciasta. Pascal zdradzi widzom mnóstwo fantastycznych przepisów i przydatnych trików kulinarnych. Powie m.in., jak dobrze usmażyć rybę, co zrobić, żeby steki były naprawdę soczyste i miękkie, której mąki używać do chleba, a jaka będzie najlepsza do ciasta itd.

Placki ziemniaczane i pierogi to ulubione dania Polaków. Pascal przedstawia jednak własną wersję tych popularnych potraw. Pierwszym daniem serwowanym przez prowadzącego są pierożki z kurczaka podawane w rosole, kolejną propozycję stanowi ravioli z serem pleśniowym w towarzystwie gruszek i orzechów włoskich. Pascal udowodni także, że placki ziemniaczane można jeść na wiele różnych sposobów, a połączenie popularnej potrawy z dorszem i maślakami tworzy kolejną smakowitą kompozycję. W ostatniej części programu Pascal wyrusza też na wyprawę w poszukiwaniu idealnego ziemniaka.