Okrasa łamie przepisy: Zatorskie karpie
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza w kulinarną podróż do miejscowości Zator, gdzie hoduje się słynnego karpia. Jej początki na zatorskich stawach sięgają czasów panowania Bolesława Krzywoustego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 29 marca dziś |
19:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 2 kwietnia za 4 dni |
8:20 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza w kulinarną podróż do miejscowości Zator, gdzie hoduje się słynnego karpia. Jej początki na zatorskich stawach sięgają czasów panowania Bolesława Krzywoustego. Aby upamiętnić wielowiekowe tradycje związane z hodowlą tej ryby, mieszkańcy urządzają co roku Święto Karpia, podczas którego można skosztować różnych potraw. Karol przygotowuje trzy dania. Karpia lekko podwędzanego w dymie z ogniska, a także w odsłonie słodko-kwaśnej z owocami. Przygotowuje go także w winie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 0:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 2:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:45