x
Okrasa łamie przepisy: Zatorskie karpie

Okrasa łamie przepisy: Zatorskie karpie

magazyn kulinarny Polska 2017   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa wyrusza w kulinarną podróż do miejscowości Zator, gdzie hoduje się słynnego karpia. Jej początki na zatorskich stawach sięgają czasów panowania Bolesława Krzywoustego.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 29 marca
dziś
19:10 TVP Rozrywka (z napisami)
wtorek, 2 kwietnia
za 4 dni
8:20 TVP Rozrywka

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza w kulinarną podróż do miejscowości Zator, gdzie hoduje się słynnego karpia. Jej początki na zatorskich stawach sięgają czasów panowania Bolesława Krzywoustego. Aby upamiętnić wielowiekowe tradycje związane z hodowlą tej ryby, mieszkańcy urządzają co roku Święto Karpia, podczas którego można skosztować różnych potraw. Karol przygotowuje trzy dania. Karpia lekko podwędzanego w dymie z ogniska, a także w odsłonie słodko-kwaśnej z owocami. Przygotowuje go także w winie.

Twórcy (pokaż wszystkich)