Okrasa łamie przepisy: Wspomnienie lata
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza małe gospodarstwo agroturystyczne w puszczy. To raj dla kucharza. Prowadzący przygotuje potrawy na bazie świeżych warzyw i grzybów, m.in. królika z grzybami i zupę jagodową. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odbywa podróż nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie. Tym razem zaprasza widzów na letnią wyprawę do małego gospodarstwa agroturystycznego, położonego dwadzieścia kilometrów od Łodzi w środku puszczy. Takie miejsce, jak to, to istny raj dla kucharza. Na terenie gospodarstwa jest piękny warzywniak, a wokół są lasy pełne grzybów i jagód. Umiejętnie przechowywane w sezonie letnim owoce, warzywa i grzyby jesienią i zimą przypomną swym smakiem uroki minionego lata. Prowadzący przygotuje trzy propozycje potraw na bazie świeżych warzyw i grzybów. Wśród nich znajdą się: królik z grzybami, ziemniakami i suszonymi śliwkami, polędwica wołowa z kurkami i fasolką szparagową oraz zupa jagodowa z ziemniakami i okrasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 0:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 2:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zatorskie karpie - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:30 i 1 późniejsza emisja