x

Okrasa łamie przepisy: Wspomnienie lata

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa odwiedza małe gospodarstwo agroturystyczne w puszczy. To raj dla kucharza. Prowadzący przygotuje potrawy na bazie świeżych warzyw i grzybów, m.in. królika z grzybami i zupę jagodową.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa odbywa podróż nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie. Tym razem zaprasza widzów na letnią wyprawę do małego gospodarstwa agroturystycznego, położonego dwadzieścia kilometrów od Łodzi w środku puszczy. Takie miejsce, jak to, to istny raj dla kucharza. Na terenie gospodarstwa jest piękny warzywniak, a wokół są lasy pełne grzybów i jagód. Umiejętnie przechowywane w sezonie letnim owoce, warzywa i grzyby jesienią i zimą przypomną swym smakiem uroki minionego lata. Prowadzący przygotuje trzy propozycje potraw na bazie świeżych warzyw i grzybów. Wśród nich znajdą się: królik z grzybami, ziemniakami i suszonymi śliwkami, polędwica wołowa z kurkami i fasolką szparagową oraz zupa jagodowa z ziemniakami i okrasą.

Twórcy (pokaż wszystkich)