x
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe

Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa zatrzymuje się na terenie dawnego folwarku w Wąsowie. Przyrządza jednogarnkową potrawę tzw. eintopf. Kolejne propozycje to: to cielęcina w pomidorach i pulpety z kaczki w kapuście.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa kontynuuje kulinarną podróż po Wielkopolsce. Zatrzymuje się na terenie dawnego folwarku w Wąsowie. Kucharz bierze na kulinarny warsztat jednogarnkową potrawę tzw. eintopf. W danych czasach przygotowywano ją w okresie wzmożonych prac polowych, kiedy nie było czasu na gotowanie i obiad szybko przygotowywano w jednym garnku. Karol przyrządza trzy dania, które wykorzystują lokalną tradycję kulinarną. Pierwsza potrawa to cielęcina w pomidorach z ziemniakami. Drugą propozycją są pulpety z kaczki w kapuście ze śliwkami. Na koniec kucharz przygotowuje pieczone na blasze plastry ze steku bavette podane z sałatką ziemniaczaną.

Twórcy (pokaż wszystkich)