Okrasa łamie przepisy: W Wiśle na talerzu
W skrócie: | Kulinarna wycieczka do Wisły. Położona w górach Beskidu Śląskiego miejscowość odwiedzana jest przez turystów z całej Polski. Karol przygotuje m.in. pstrąga z sałatką z kaszy, bundzu i jarmużu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kulinarna wycieczka do Wisły. Położona w górach Beskidu Śląskiego niewielka miejscowość od lat odwiedzana jest przez turystów z całej Polski. Karol uda się na miejsce gotowanie wyciągiem krzesełkowym, znajdującym się nieopodal skoczni narciarskiej i z góry sprawdzi, co ciekawego można zjeść w Wiśle. Pojawia się owcze sery, które wytwarzane są w tym rejonie od przełomu XVI i XVII wieku oraz pstrągi, hodowane w wodach Wisły. Pojawią się także trzy wykwintne potrawy inspirowane lokalnymi produktami. Grillowana łata wołowa podana z sałatką z bobu i wędzonym owczym serem, pstrąg z sałatką z kaszy gryczanej, owczego bundzu i jarmużu oraz polędwica wołowa prezydenta Mościckiego, z sałatką z pomidorów i górskich jeżyn.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w marynatach - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 11:35 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 12:00 i 8 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku - magazyn kulinarny - dziś, 18 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 18 na 19 kwietnia 0:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - piątek, 19 kwietnia 7:25