x
Okrasa łamie przepisy: W krainie dźwięków i smaków

Okrasa łamie przepisy: W krainie dźwięków i smaków

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Karol udaje się do miejscowości Proszowa w Kotlinie Jeleniogórskiej. Porównuje komponowanie muzyki z tworzeniem nowych smaków. Pierwszą jego propozycją są pieczone plastry rostbefu wołowego.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol udaje się do miejscowości Proszowa w Kotlinie Jeleniogórskiej. Stara się znaleźć odpowiedź na pytanie: czy tworzenie muzyki jest podobne do tworzenia nowych smaków? Okazją są odwiedziny człowieka, który zawodowo zajmuje się rekonstrukcją historycznych instrumentów i odtwarzaniem dawnej muzyki. Okazuje się, że wiele dawnych określeń muzycznych czy starych instrumentów ma kulinarne korzenie. Karol traktuje to jako inspirację do stworzenia dwóch nowych potraw. Pierwszą propozycją są pieczone plastry rostbefu wołowego w korzennej marynacie, podane na plackach z mąki razowej z dodatkiem kminku, w ziołowym sosie. Danie drugie to opiekany tatar z łososia doprawiony szczawiem i kolendrą, podany na podpłomykach z mąki razowej.

Twórcy (pokaż wszystkich)