Okrasa łamie przepisy: Twaróg z Hajnówki
W skrócie: | Okrasa odwiedza Hajnówkę na obrzeżach Puszczy Białowieskiej, gdzie w spółdzielni mleczarskiej twarogi produkuje się tradycyjną metodą. Przygotowuje dania, których składnikiem jest biały ser. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza Hajnówkę na obrzeżach Puszczy Białowieskiej, gdzie w lokalnej spółdzielni mleczarskiej twarogi produkuje się tradycyjną metodą. Przygotowuje tam kilka dań, których składnikiem jest biały ser. Pierwszą potrawą są pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą. Po nich przyjdzie czas na zapiekankę z mielonej jagnięciny z kaszą gryczaną, dojrzewającym serem, warzywami z sosem grzybowym i posypaną pokruszonym twarogiem. Na koniec Karol upiecze halibuta z selerem, którego poda na sałatce z kaszy gryczanej, świeżego ogórka i twarogu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 12:00 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia rowerowa - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 16:25 i 2 późniejsze emisje