Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kamienia
W skrócie: | Kulinarna podróż na Dolny Śląsk. Nad brzegiem Odry Karol Okrasa przygotuje dania inspirowane łemkowską kuchnią. Pierwsze to zupa z zakwasu owsianego. Drugą propozycją jest dorsz z dodatkiem mastyło. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem Karol Okrasa zabierze widzów na Dolny Śląsk do gminy Rudna. Ponad 30% mieszkańców stanowią tam potomkowie Łemków, przywiezionych w końcu lat czterdziestych XX wieku w ramach akcji Wisła. Oprócz skromnego dobytku przywieźli oni ze sobą także rodzinne przepisy. Jedną z najbardziej znanych potraw łemkowskich jest kiesełycia, czyli zupa z zakwasu przygotowanego na mące owsianej lub płatkach. Pojawia się na wigilijnym stole oraz podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Innym przysmakiem jest mastyło, czyli rodzaj słonego budyniu z jajek, mąki, mleka i masła. Nad brzegiem Odry Karol przygotuje dwie potrawy inspirowane łemkowską kuchnią. Pierwszą jest kwaśna zupa z zakwasu owsianego inspirowana kiesełycią grzybową. Druga propozycja to dorsz zapiekany z dodatkiem mastyło podany z aromatyczną z kaszą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 0:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 2:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zatorskie karpie - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:10