Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby
W skrócie: | Karol Okrasa przygotowuje dania z najpopularniejszego gatunku mięsa w Polsce. Przyrządza kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze oraz forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przygotowuje dania z najpopularniejszego gatunku mięsa w Polsce. Wieprzowina jest obecna na krajowych stołach od tysiąca lat, a pierwsze wzmianki o niej pojawiają się m.in. w kronikach Galla Anonima. Kucharz przygotowuje kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze z sałatką z pieczonych buraków, a także to forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej z papryka i ogórkami kiszonymi. Pokazuje także przepis na duszone w winie, a następnie opiekane żeberka, podane z sałatką z pieczonych bakłażanów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 14:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja