x
Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby

Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa przygotowuje dania z najpopularniejszego gatunku mięsa w Polsce. Przyrządza kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze oraz forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa przygotowuje dania z najpopularniejszego gatunku mięsa w Polsce. Wieprzowina jest obecna na krajowych stołach od tysiąca lat, a pierwsze wzmianki o niej pojawiają się m.in. w kronikach Galla Anonima. Kucharz przygotowuje kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze z sałatką z pieczonych buraków, a także to forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej z papryka i ogórkami kiszonymi. Pokazuje także przepis na duszone w winie, a następnie opiekane żeberka, podane z sałatką z pieczonych bakłażanów.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także