x

Okrasa łamie przepisy: Ogórkowa kuchnia

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Okrasa wyrusza zabytkowym autobusem na spotkanie ze smakami dzieciństwa. Sprawdzi czy z produktów, które w czasach PRL-u stanowiły podstawę kuchni Polaków, można przygotować niezwykłe dania.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy zabytkowym autobusem na spotkanie ze smakami dzieciństwa. W czasach PRL - u można było znaleźć przede wszystkim proste składniki jak dorsz, śledź, kaszanka czy ogórek kiszony. Karol spróbuje odpowiedzieć na pytanie, czy warto po takie ingrediencje sięgać i czy można z nich stworzyć niezwykłe dania. Pierwszą potrawą będzie więc dorsz na kaszance z jabłkiem i sosem maślanym ze świeżym ogórkiem. Druga propozycja to śledź z duszoną cebulą, ogórkiem kiszonym i chrustem z chleba razowego. Skosztuje ich pan Stanisław Wachowiak, który w oryginalnym mundurze kierowcy PKS zawiezie Karola na miejsce przeznaczenia.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także