Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Paryża
W skrócie: | Karol wyruszy do leśniczówki Paryż położonej niedaleko Sochocina. Według legendy w czasach napoleońskich stacjonujący tu francuscy oficerowie uznali, że jada się tu tak dobrze jak w stolicy Francji. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyruszy do leśniczówki Paryż położonej niedaleko Sochocina. Według legendy w czasach napoleońskich stacjonujący tu francuscy oficerowie uznali, że jada się tu tak dobrze jak w stolicy Francji. Nazwa Paryż przetrwała wieki, a dziś dobre tradycje kulinarne kultywuje żona miejscowego leśniczego, pani Anna. Widzowie poznają wszystkie zalety mięsa z kaczki. Karol przygotuje ją w trzech odsłonach. Pierwszą propozycją będą kacze uda marynowane w soli i czerwonym winie, zaś drugą pierś kaczki ze śliwkami, burakiem i siankiem z pora. Na koniec kucharz przyrządzi krem ziemniaczany z kaczką i opalonymi ziemniaczkami confit.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 14:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 0:30 i 2 późniejsze emisje