x
Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Paryża

Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Paryża

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Karol wyruszy do leśniczówki Paryż położonej niedaleko Sochocina. Według legendy w czasach napoleońskich stacjonujący tu francuscy oficerowie uznali, że jada się tu tak dobrze jak w stolicy Francji.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol wyruszy do leśniczówki Paryż położonej niedaleko Sochocina. Według legendy w czasach napoleońskich stacjonujący tu francuscy oficerowie uznali, że jada się tu tak dobrze jak w stolicy Francji. Nazwa Paryż przetrwała wieki, a dziś dobre tradycje kulinarne kultywuje żona miejscowego leśniczego, pani Anna. Widzowie poznają wszystkie zalety mięsa z kaczki. Karol przygotuje ją w trzech odsłonach. Pierwszą propozycją będą kacze uda marynowane w soli i czerwonym winie, zaś drugą pierś kaczki ze śliwkami, burakiem i siankiem z pora. Na koniec kucharz przyrządzi krem ziemniaczany z kaczką i opalonymi ziemniaczkami confit.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także