Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza na Mazury do Starych Jabłonek. Robi pasztety, wykorzystując tradycyjne regionalne składniki. Pierwszą propozycją będzie wędzony pasztet z łopatki jeleniej i podgardla wieprzowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyruszy na Mazury do Starych Jabłonek. Odwiedzi swojego przyjaciela, szefa kuchni w miejscowym hotelu, który słynie z wyrobu doskonałych pasztetów. Przygotowuje się je z różnych rodzajów mięs, podrobów, ryb, serów i warzyw. Karol zrobi trzy pasztety, wykorzystując tradycyjne mazurskie składniki. Pierwszą propozycją będzie wędzony pasztet z dziczyzny, z łopatki jeleniej i wędzonego podgardla wieprzowego, aromatyzowany mazurskimi podgrzybkami. W drugiej wersji wykorzysta świeże mazurskie ryby, sos z kaparów i jabłek. Na koniec zrobi pasztet z kaczki, z dodatkiem musu z jabłek i cebuli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 14:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 0:30 i 2 późniejsze emisje