Okrasa łamie przepisy: Konkurs na najlepsze piersi
W skrócie: | Karol Okrasa dzieli się trzema przepisami na potrawy z piersi drobiowych. Przygotowuje kurczaka z sosem z bazylii oraz z sałatką z czarnej soczewicy, a także piersi z gołębia w sosie winnym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dawnych latach różnorodność ptactwa na polskich stołach była dużo większa niż obecnie. Oprócz kurczaka, kaczki czy indyka do drobiu zaliczano też bażanty, kuropatwy, przepiórki i gołębie. Karol Okrasa dzieli się trzema przepisami na potrawy z piersi drobiowych. Przygotowuje piersi kurczaka z sosem z bazylii i orzechów pistacjowych oraz z sałatką z czarnej soczewicy, a także piersi z gołębia w sosie winnym, z puree selerowym i wątróbką z kaczki. Pokazuje też, jak przyrządzić pierś z kaczki z musem z pietruszki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 12:00 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 16:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 21 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 kwietnia 7:25