x
Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lodzie

Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lodzie

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:W okolicy Dolnej Wisły, niedaleko Chełmna, Karol przygląda się tradycyjnemu cięciu lodu. Przygotuje zupę z soczewicy z wędzonym łososiem i placki z zielonej soczewicy z pieczoną rybą.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol jedzie w okolice Dolnej Wisły, niedaleko Chełmna, gdzie przygląda się tradycyjnemu cięciu lodu. Dowiaduje się, że w dawnych czasach, gdy nie było jeszcze lodówek, zimą wycinano lód na stawach, który potem trafiał do lodowni i pozwalał długo przechowywać żywność. Na miejscu Karol przygotowuje dwa dania, zupę z czerwonej soczewicy z wędzonym łososiem oraz placki z zielonej soczewicy z pieczoną rybą i sosem cebulowo-śmietanowym.

Twórcy (pokaż wszystkich)