x

Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na kukurydzianym polu

(Gotowanie na kukurydzianym polu)

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Mistrz kuchni jedzie do Sławęcic. Karol przygotuje pikantną kremową zupę z kukurydzy, kotleciki kukurydziane z grzybami i kwaśną śmietaną oraz gicz jagnięcą podaną na kukurydzianym purée.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Mistrz kuchni tym razem rusza do Sławęcic w województwie dolnośląskim, gdzie znajdują się wielkie pola kukurydzy. To warzywo przybyło do Europy z Ameryki Środkowej wraz z Krzysztofem Kolumbem w 1493 roku. Przed wojną znana była raczej na południowo-wschodnich kresach II Rzeczpospolitej. Karol w niezwykłej scenerii szumiących wielkich łodyg kukurydzy przygotuje trzy potrawy - pikantną kremową zupę z kukurydzy, kotleciki kukurydziane podane z grzybami i kwaśną śmietaną oraz gicz jagnięcą podaną na aromatycznym, kukurydzianym purée.

Twórcy (pokaż wszystkich)