Okrasa łamie przepisy: Gęś z jabłkami inaczej
W skrócie: | Karol odwiedza rejon Dolnej Wisły, a ściślej miejscowość Chrystkowo. Swoją kuchnię rozstawia w pięknej mennonickiej chacie o dwustuletnim rodowodzie. Karol przyrządza gęś z jabłkami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol odwiedza rejon Dolnej Wisły, a ściślej miejscowość Chrystkowo. Swoją kuchnię rozstawia w pięknej mennonickiej chacie o dwustuletnim rodowodzie. Nieprzypadkowo Karol przyrządza gęś z jabłkami właśnie w Chrystkowie. Obok chaty znajduje się sad, w którym uprawia się stare, nierzadko zapomniane odmiany jabłek. Kucharz zwiedza go w towarzystwie dyrektora Zespołu Parków Krajobrazowych, pana Jarosława Pająkowskiego, znawcy starych jabłoni. Okoliczne gospodynie domowe specjalizują się w hodowli gęsi tradycyjnych polskich ras. Ich mięso jest wysoko cenione, to z niego powstają słynne półgęski i okrasy. Gościem odcinka jest pani Renata Osojca i demonstruje, jak przygotować półgęsek. Karol z kolei przygotowuje sos z pieczonych jabłek. Kolejnym daniem są smażone piersi gęsie podane z sosem z jabłecznika i soku jabłkowego. Mówiąc o jabłeczniku, Karol ma na myśli słabe wino, a nie ciasto. Aby je zdobyć, odwiedza mistrza Hieronima, który od kilkudziesięciu lat słynie z jabłkowych win, soków i nalewek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 0:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:15