x
Nigellissima (6-ost.)

Nigellissima (6-ost.)

magazyn kulinarny Wielka Brytania 2012   od 7 lat
W skrócie:Tym razem mistrzyni kuchni przygotuje prawdziwą ucztę: kotleciki jagnięce z miętą, chilli i złotymi ziemniakami podane z upieczoną czerwoną cebulą. Na deser owoce zapiekane pod kruszonką.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Królowa domowego ogniska, Nigella Lawson, zabierze widzów na prawdziwą ucztę w włoskim stylu. Mistrzyni kuchni doradzi, jak szybko i z łatwo dostępnych składników przygotować wspaniałe dania. Prowadząca darzy tamtejszą sztukę kulinarną wielką sympatią. Studiowała italianistykę na Oksfordzie, a wcześniej mieszkała i pracowała we Florencji. Doskonale zna kulturę i smaki tego kraju. Proponowane przez nią potrawy są inspirowane tradycją i jednocześnie niekonwencjonalne, cechują się lekkością i niezwykłym aromatem.

Tym razem mistrzyni włoskiej kuchni przygotuje dla swych gości prawdziwą ucztę: kotleciki jagnięce z miętą, chilli i złotymi ziemniakami podane z upieczoną czerwoną cebulą z koprem włoskim i bazylią. Na deser - wyśmienitą angielsko-włoską potrawę: crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Nigella poda jeszcze czerwone śliwki i kruche ciasteczka amaretti I pokaże też, jak zrobić łatwe risotto z grzybami. A na koniec - czekoladowy makaron w słodkim sosie - smakołyk i sycącą kolacje w jednym.