x

Nigellissima (4/6)

magazyn kulinarny Wielka Brytania 2012   od 12 lat
W skrócie:Poznamy metodę przyrządzania 'mrocznego', kuszącego deseru z lukrecji. Dowiedzą się też, jak smakowite może być danie przygotowane z użyciem fregoli - kaszki typu kuskus rodem z Sardynii.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Królowa domowego ogniska, Nigella Lawson w swojej nowej serii programów kulinarnych zabierze widzów na prawdziwą ucztę w włoskim stylu! Mistrzyni kuchni doradzi, jak szybko i z łatwo dostępnych składników! przygotować wspaniałe dania. Nigella darzy Italię i tamtejszą sztukę kulinarną wielką sympatią. Studiowała italianistykę na Oksfordzie, a wcześniej mieszkała i pracowała we Florencji. Doskonale zna kulturę i smaki tego kraju. Proponowane przez nią dania są inspirowane tradycją, a jednocześnie niekonwencjonalne. Są lekkie, niesłychanie smaczne i pełne aromatu.

W tym odcinku widzowie poznają metodę przyrządzania "mrocznego" i kuszącego deseru z lukrecji. Dowiedzą się też, jak smakowite może być danie przygotowane z użyciem fregoli - kaszki typu kuskus rodem z Sardynii. Goście Nigelli skosztują też wyśmienitej jagnięciny podanej z malutkimi bakłażanami, oregano i pieczoną czerwoną cebulą. A na deser dostaną wyborne ciasto bezowe z malinami i polewą z ciemnej czekolady.