Makłowicz w podróży: Sardynia - Górska Barbagia
W skrócie: | Robert Makłowicz odwiedza region Barbagia na Sardynii. Przybywa do leśnej kuchni pasterskiej, gdzie nad paleniskiem pieką się prosiaki. Próbuje słynnego lokalnego produktu - sera z larwami much. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz odwiedza wapienne góry Supramonte w regionie Barbagia, które przez wieki stanowiły schronienie dla sardyńskich pasterzy oraz osławionych bandytów. Przybywa do leśnej kuchni pasterskiej, gdzie nad paleniskiem pieką się prosiaki i kiełbasy, na murku wystawiono jarzyny, oliwki i chleb. W jadłospisie pieczony prosiak, wędzone wędliny, chrupki chleb pane carrasau i czerwone wino cannonau. Jeden z mieszkańców zaprasza Roberta do swojego domostwa, gdzie częstuje go słynnym wśród smakoszy sardyńskim produktem: żywym serem casu marzu z larwami much oraz chlebem pane ingherda oraz grappa Filu e Ferru. W Olienie Robert ma okazję zobaczyć, jak robi się domowy makaron. Sam zaś szykuje danie z chrupkiego chleba. Finał wieczoru stanowi degustacja przysmaków w restauracji w stylu rustykalnym. Na długim stole czeka kolacja: kardy (karczochy), pepperonata (duszona paryka) i pieczone pomidory.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Grenada - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Cork - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. - Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Wiekowy Sahel - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Od antyku do baroku - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 6:20 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Pod Etną - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Człowiek i natura - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 12:25 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Banja Luka - magazyn kulinarny - niedziela, 31 marca 6:20
- Makłowicz w podróży: Polska - Wielkanoc na Kaszubach - magazyn kulinarny - niedziela, 31 marca 6:45 i 2 późniejsze emisje