x
Makłowicz w podróży: Podróż 9. Islandia "... i Polacy"

Makłowicz w podróży: Podróż 9. Islandia "... i Polacy"

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz spotyka w Islandii kelnerkę z Krakowa i innych rodaków. Przygotowuje dorsza na maśle. Specjalnością wyspiarzy jest też surowy rekin dojrzewający w ziemi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Islandia obok Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych jest jednym z ulubionych miejsc, w których osiedlają się Polacy. Już przy śniadaniu w reykjawickim hotelu Robert Makłowicz spotyka kelnerkę spod Krakowa. Duża grupa naszych rodaków, pracowników przetwórni rybnej, asystuje mu również podczas przygotowania panierowanego dorsza na maśle. Kolejny polski trop prowadzi do słynnej restauracji, w której sztukę przyrządzania sashimi z maskonura i z wieloryba poznaje młody Polak, student miejscowej akademii szefów kuchni. Będąc na Islandii nie wypada nie spróbować specjalności wyspiarzy - surowego rekina dojrzewającego w ziemi.