x
Makłowicz w podróży: Podróż 43. Kanada - Quebeck. Pierwsze nacje

Makłowicz w podróży: Podróż 43. Kanada - Quebeck. Pierwsze nacje

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:W menu odcinka znalazły się dziki ryż, dynie, pasztet z jelenia i mięso bizona czyli przysmaki Indian. Podróżnik spotka się też z wywodzącym się z plemienia Algonkinów szefem kuchni.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Obecnie w Kanadzie na wieloryby mogą polować rdzenni mieszkańcy północnych obszarów kontynentu - Inuici, wszyscy inni mogą oglądać te olbrzymie ssaki z pokładu łodzi. Kucharz z Polski uczestniczy w jednej z takich bezkrwawych wypraw na słonym estuarium rzeki św. Wawrzyńca. W menu odcinka znalazły się dziki ryż, dynie, pasztet z jelenia i mięso bizona czyli przysmaki Indian, drugiej z pierwotnych nacji Kanady. Kulinarny podróżnik spotka się też z wywodzącym się z plemienia Algonkinów szefem kuchni, który poczęstuje go przysmakami znad ogniska i z rusztu.