x
Makłowicz w podróży: Podróż 34. Chorwacja - Wyspiarski Kvarner

Makłowicz w podróży: Podróż 34. Chorwacja - Wyspiarski Kvarner

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz na chorwackiej wyspie Losinj degustuje carpaccio z okonia morskiego i ravioli z krewetkami i dzikimi szparagami. Potem na wyspie Cres przygotowuje kotleciki jagnięce.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert Makłowicz zaprasza na wyprawę do Chorwacji. Popularny kucharz odwiedza położoną na Adriatyku wyspę Lošinj. Podczas spaceru po nabrzeżu wstępuje do restauracji i barów. W trakcie zwiedzania miasta Mali Lošinj degustuje tradycyjne dania miejscowej kuchni, takie jak carpaccio z okonia morskiego czy ravioli z krewetkami i dzikimi szparagami. W porcie udaje się mu kupić świeże sardynki, sprzedawane prosto z rybackiego kutra. Na wyspie Cres gotuje kotleciki jagnięce w sosie szałwiowym. Z kolei na wyspie Krk próbuje słynnego lokalnego wina.