x
Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Göteborg

Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Göteborg

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:W Göteborgu Robert Makłowicz bierze udział w hurtowej aukcji ryb i owoców morza. Potem próbuje smażonego śledzia z arktycznymi jagodami i towarzyszy przyrządzaniu marynowanego łososia.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Założony przez króla Gustawa II Adolfa Göteborg to drugie co do wielkości miasto Szwecji. Na początek Robert bierze udział w hurtowej aukcji ryb i owoców morza. W jednej z ulicznych budek kucharz kosztuje smażonego śledzia z arktycznymi jagodami. Następnie trafia do najstarszej w mieście restauracji Kometen. Tutejszy szef kuchni, Leif Mannerström, przyrządza marynowanego łososia gravlax, podawanego z kawiorem. Makłowicz zwiedza też wierną replikę statku z XVIII wieku i muzeum szwedzkiej motoryzacji. W kolejnej restauracji rybnej jej szef Johan Malm specjalnie dla Roberta przygotowuje smażoną makrelę z zielonym puree. Potem prowadzący udaje się do przetwórni ryb należącej do firmy Abba Seafood, gdzie obserwuje proces filetowania szprotek, a także produkcję słynnej pasty kawiorowej w tubkach. Pobyt w Göteborgu wieńczy wizyta w kawiarni Da Matteo.