x
Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Ekolandia

Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Ekolandia

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:W Malmö Robert Makłowicz degustuje zamówione w ekologicznym lokalu dania, m.in. ragout z policzków wołowych. Później udaje się na półwysep Bjäre, ziemniaczany spichlerz Szwecji.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert Makłowicz rozpoczyna swoją podróż w Malmö, gdzie wyraźnie widać zamiłowanie Szwedów do ekologicznego stylu życia. W sali restauracyjnej wyjaśnia koncept ekologicznej restauracji, którego podstawę stanowią zakaz palenia i przestrzeganie zasad fair trade przy imporcie produktów. Następnie degustuje zamówione dania: stek, ragout z policzków wołowych, kiełbasę cielęcą, puree z pokrzyw i zielone szparagi. Później udaje się na półwysep Bjäre - ziemniaczany spichlerz Szwecji - gdzie degustuje trunki z młodych ziemniaków. Tak wzmocniony dociera do cieśniny Kattegat, a następnie na wyspę Styrsö. Na pomoście mariny przyrządza danie główne odcinka: sałatkę szwedzką z łososiem i langustynką. Następnie w jadalni nadmorskiego pensjonatu z tradycjami degustuje dania rybne: śledzia i smażoną makrelę z kawiorem. Na deser musi dojechać do zamku Sofiero, dawnej letniej rezydencji królewskiej.