x
Makłowicz w podróży: Podróż 28. Tunezja - U Berberów

Makłowicz w podróży: Podróż 28. Tunezja - U Berberów

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz udaje się na południe Tunezji, do miejscowości Berberów. Zwiedza i degustuje tunezyjskie przystawki: sałatkę meshueya, brik, tuńczyka, oliwki, jajka na twardo i harissę.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Kucharz z Polski udaje się na południe Tunezji do ksaru Ouled Soultan, dawnej obronnej wioski z piętrowo budowanymi spichlerzami, którą wznieśli Berberowie. Budowla ma formę plastra miodu. Kolejny tunezyjski przystanek to Chenini, historyczne miasto nomadów powstałe na stromych zboczach góry. Najstarsza, górna część wioski pochodzi z XII wieku. Następnie Robert udaje się do Matmata, w którym zachowały się wyżłobione pod ziemią korytarze i pomieszczenia mieszkalne ludu troglodytów. O mieszkańcach niezwykłych osiedli pisał Herodot w V wieku p.n.e. i to on nadał im niepochlebnie brzmiącą po polsku nazwę. W autentycznych domostwach troglodytów wciąż żyją rdzenni mieszkańcy, a pięć korytarzy stało się częścią pomieszczeń hotelowych. W jadalni George Lucas kręcił zdjęcia do "Gwiezdnych wojen". Tam Robert degustuje tunezyjskie przystawki: sałatkę meshueya, brik, tuńczyka, oliwki, jajka na twardo i harissę.